søndag 16. juni 2013

Brødet for late bakere: No-knead i mitt hjerte


Da jeg nå nettopp tok det nybakte no knead-brødet ut av ovnen, sendte jeg, som så mange ganger før, en takk til Ina alias Mat på bordet, som for noen år siden åpnet øynene mine for denne suverent enkle måten å få vidunderlig brød på.

Jeg baker ofte brød, det går mye i matpakkebrød, men, for all del, kjøper butikkvarianten hvis jeg ikke har ork nok til å finne frem ingredienser, elte deig og vaske vekk deigrester og mel fra både kjøkkenbenk og hender. I tillegg blomstrer den atopiske eksemen min opp i perioder, og da er klissete brøddeig det siste jeg vil ta i.

Det er her "latmannsbrødet" kommer inn. Et suverent alternativ til både kjøpebrød og tradisjonell brødbakst. Virkelig! Og ingen deigrester på fingrene.

Jeg blander 500 g mel, 1/2 ts tørrgjær, 1-2 ts salt og 4 dl vann. Blander i bakebollen og dekker til.

Det eneste som er tidkrevende ved denne oppskriften, er at deigen skal heve leeeenge. En natts søvn eller en arbeidsdag går det fra du har blandet ingrediensene til du kan ta deigen over på et meldekket bakepapir, folde deigen inn fra sidene, dekke den til (jeg snur bakebollen oppned og setter over deigen som et lokk) og vente ca to timer til.

Rundt 30 minutter før brødet skal stekes, setter jeg Le Creuset-gryten med lokk inn i ovnen, og skrur på varmen til 250 grader. Når halvtimen er gått, og ovnen god og varm. tar jeg gryten ut av ovnen og tar av lokket. Drysser litt mel ned i gryten, løfter bakepapir med deig bort til gryten (helst uten å søle altfor mye mel på gulvet) og heller/skyver deigen ned i gryten. På med lokket og inn i ovnen en halvtimes tid, før lokket fjernes og brødet steker videre i 15 minutter.

Er ikke helt sikker på om jeg følger Inas oppskrift til punkt og prikke hele tiden, men min måte fungerer også - og det er det viktigste.

Det eneste "problemet" er at brødet forsvinner så fort. Både fordi det ikke monner mer enn en knapp dag for en familie på 7, og fordi det er så inderlig godt at jeg alltid spiser mer brød når vi har no knead-brød i huset. Tror jammen jeg skal unne meg den skalken som ligger igjen...

1 kommentar:

  1. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

    SvarSlett